יום ראשון, 21 באפריל 2013

בררנות מזון בקרב ילדים - איך מתמודדים / ענת ארבל - דיאטנית קלינית



את ענת הכרתי במפגש עם עוד שלל נשות מקצוע ממבחר תחומים.
היא סיפרה לי שהיא דיאטנית קלינית ושמחתי לקבל ממנה טיפים בנושא שקרוב לליבי
ואני בטוחה שגם מוכר לעוד הורים רבים..
ביקשתי מענת שתחלוק איתנו את הידע הרב שלה והנה מה שהיא כותבת:




רבים מאיתנו , ההורים, מכירים את תופעת בררנות המזון מקרוב. כאשר הילד שלנו לא אוכל ירקות , אוכל מגוון מאוד מצומצם של מזונות, רוצה לאכול רק ממתקים , לא פתוח לנסות ולטעום מאכלים חדשים ועוד.
ניתן לשפר את התזונה של ילדינו וחשוב לזכור שההורים , הם האחראיים על שיפור התזונה של הילד. כל ילד הוא איש קטן, עולם ומלואו ובאחריותנו לזהות בעייה ולטפל בה. בעוד שהטיפול התזונתי במבוגר, יכול להיות אישי, שיפור התזונה של הילד כרוך בהתכוונות ומאמץ משפחתי. ההורים אחראיים לחינוך, גם לחינוך התזונתי ויש לעשות זאת בתבונה, ולערב גורם מקצועי בטיפול, לפי הצורך.
להלן מס' טיפים להקניית הרגלי אכילה נכונים בקרב הקטנטנים:
·         ארוחות משפחתיות. אנחנו מודל החיקוי העיקרי של ילדינו, ואכילה נינוחה , בישיבה ומגוונת, תיקלט על ידי ילדינו וחלקם, לאט לאט, ירצו לחקות אותנו. מחובת הילד לשבת ליד השולחן, גם אם אינו מעוניים לאכול, ולארח חברה לבני משפחתו.
·         זמני ארוחות קבועים. עד כמה שניתן, כמובן. סדר ארוחות יומי חשוב, על מנת ליצור הרגלי רעב ושובע קבועים. חשוב שהילד ידע שאוכלים מסביב לשולחן, בשעה פחות או יותר קבועה, ולא מתי שמתחשק ומה שמתחשק. (ידוע שקביעת גבולות, הכרחית לילד).
·         כשאוכלים אז רק אוכלים. כבו טלויזיה, הרחיקו משחקים, ספרים וכדומה. חווית אכילה נכונה ומהנה נרכשת,  כאשר מתרכזים בארוחה, משוחחים עם בני המשפחה.
·         המזון אינו משמש פרס/עונש. האכילה היא חלק מההנאה בחיינו, וכמובן גם בקר ילדינו. אין להשתמש במזון מסויים, כגון ממתקים, כפרס על התנהגות רצויה, וגם לא לאמר :"אתה חייב לאכול את זה/את הכל מהצלחת". השימוש באוכל כפרס, לא מעביר את המסר הרצוי, ולהכריח לאכול, רק יוצר מאבקי כוחות ומצב "מלחמה". זו בוודאי לא המטרה
·         אוכל מגוון ובריא לכל בני הבית. אין צורך לבשל במיוחד לכל ילד. דאגו למזון בריא, מגוון והחליטו שזה האוכל המוגש בביתכם.
·         מים. להציע מים לרוויה לילדים , וכמו תמיד, לתת דוגמא אישית. הגבילו שתיית מיצים, ואל תחזיקו מיצים בבית על בסיס קבוע. כשצמאים, שותים מים. לילדים שמתקשים לשתות מים, ניתן להמתיק עם תרכיז, בכמות מועטה או להפחית בהדרגה את ההמתקה.
·         צלחת צבעונית. להקפיד שהאוכל המוגש יהיה מגוון בצבעים. פירות וירקות במגוון צבעים – ירוק, אדום, כתום, סגול, לבן, צהוב. לכל צבע מינרלים וויטמינים החשובים לתפקוד אופטימלי.
·         ממתקים וחטיפים. הצבת גבולות היא שם המשחק. על ההורים להיות מתואמים ביניהם, כולל תאום עם בני משפחה אחרים שנמצאים עם הילד. בדכ, סביר לאפשר פינוק יומי 1 , מוסכם מראש. כדאי שהפינוק יורחק כשעתיים-שלוש מהארוחה הבאה, על מנת לאפשר רעב סביר לאוכל המזין שיגיע לאחר מיכן.
·         אפשרות בחירה. יש לתת לילד לבחור מה הוא רוצה לאכול, מתוך מגוון של לפחות 3 פריטי מזון.
·         הצגת מזונות חדשים. יש להציג מזון חדש/מאכל חדש 10 פעמים לפחות, ולא להתייאש לפני זה. דברים משתנים ועיתים ההתמדה משתלמת. מזונות שהילד אוהב יש להגיש כמובן, אך לא כל יום. בנוסף, כדאי להציג מזון מוכר לצד מזון חדש.
יש לוודא תמיד, שכל הנאמר לעיל יעשה ברוח נעימה, ולהימנע ממאבקי שליטה סביב האוכל. האכילה, היא אחד הדברים העיקריים שלילדך יש שליטה עליו . לכן, כדאי לאמץ את ההמלצות תוך כיבוד הילד.

ענת ארבל, דיאטנית קלינית.   E-mail: anatarbel4@gmail.com, web site: foreverthin.co.il

מקווה שתוכלו להשתמש בטיפים הללו ולשפר את תזונת הילדים ושל כל המשפחה
ותודה גדולה לענת
באהבה
סיבל

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה